Zandzegge

Gods eigen naaigaren”

Op zaterdagmorgen 26 juli 2014 zagen we in het mulle zand rondom de plaat, waar we altijd een eindspel doen,  enkele rijen van grasjes in het mulle zand. Zie bijgaande foto’s.

Dat is de zogenaamde zandzegge,  die kruipt met  haar horizontale wortelstok door het zand en “naait” zo als het ware het zand aan mekaar.

Ik zei verkeerd dat het “duivels naaigaren” zou zijn maar het wordt “Gods eigen naaigaren genoemd”
De lange wortelstokken leggen als het ware het zand vast. Dat is iets wat het Nationaal Park niet wil namelijk: het zand moet los blijven om te stuiven.

Doch Els stopte het een en ander terug in het zand! Dat mag natuurlijk wel. Er moet iets te zien overblijven. Bovendien niet alle zand hoeft los te blijven,  Wij, als trimgroep willen ook wel wat vaste grond hebben! Niet in de grote verstuivingvlakten onder Bosch en Duin.
De zeggen is een grote groep van cypergrassen met een driehoekige stengel.
Hier volgt nog een meer uitvoerige beschrijving:

De Zandzegge Carex arenaria

 zandzegge

Zandzegge (Carex arenaria) is een vaste plant uit de cypergrassenfamilie (cyperaceae). Binnen de familie behoort hij tot het geslacht Zegge (Carex). Arena is Latijn voor zand.
Zandzegge heeft ver kruipende, tot meters lange, ondergrondse, horizontale wortelstokken die weinig vertakken. Om de 4 leden lopen deze wortelstokken uit en verschijnt een plantje. De plantjes staan vaak in een opvallend rechte rij.
De verticale wortels van de Zandzegge reiken tot meer dan 3 meter diepte. Daardoor kan de plant goed tegen droogte. Zandzegge wordt 10 tot 30 cm hoog en bloeit in de periode van april tot en met juni. Zoals gebruikelijk bij Zegges is de bloeistengel van Zandzegge driekantig en met merg gevuld. De bladeren zijn stijf, 3 tot 4 mm breed en vlak tot gootvormig. De bloeiwijze is piramidevormig, compact, met 4 tot meer dan 15 eironde aartjes. De bovenste aartjes zijn meestal geheel mannelijk (met meeldraden) en de onderste geheel vrouwelijk (met urntje en stempels). De middelste aartjes zijn over het algemeen tweeslachtig, met aan de top de mannelijke bloempjes.
Zandzegge komt voor in de duinen en op de zandgronden in de rest van ons land. De soort vormt losse tot zeer losse zoden en gaat zodoende zandverstuiving tegen. Het wordt wel “Gods eigen naaigaren” genoemd.

aartjes-zandzegge

De aartjes van de zandzegge

Duivels Naaigaren

Duivels naaigaren is een andere plant die we nog wel nog wel een keer zullen tegenkomen in de heideplanten. Dat is een plant die een aantal planten aan elkaar naait)

duivels-naaigaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

En nog een WordPress site